Schilder tips!!!!!!!!!!

U kunt nieuwe kwasten het best even over een stukje schuurpapier halen. Op deze manier verwijdert u snel de eventuele losse haren.

Blaas voordat u een verfblik opent altijd eerst even het stof van het deksel. Zo voorkomt u dat de verf meteen vies wordt. Als er toch stofjes, zand of andere vuiltjes in zitten, verwijdert u die eenvoudig met een lakzeefje of een stuk panty. Vang de gezeefde verf op in een schoon blik.

Sla voor het openen van een bus afbijtmiddel een gaatje in het deksel. Doet men dit niet, dan bestaat vooral bij warm weer de kans dat bij het openen, er afbijtmiddel door ontstane gassen in het blik, in evt. ogen of gezicht spuit.

Verdun verf altijd in kleine hoeveelheden. Een te dunne verf is naderhand niet meer in te dikken en geeft een slechte dekking.
Rechte verfnaden zijn vrij makkelijk te realiseren met afplakband. Verwijder het afplakband direct na het schilderen, anders is er kans dat een gedeelte van het verfwerk wordt meegetrokken. Afplakband wordt moeilijker te verwijderen naarmate het langer blijft zitten. Er zijn ook speciale soorten die langer kunnen blijven zitten of die in het bijzonder geschikt zijn voor een bepaalde ondergrond.
Stof verwijderen lijkt een simpele zaak; is het echter niet. Aan stofvrij schilder- of verniswerk herkent men de vakman. Een uitstekend hulpmiddel daarbij is de zgn. kleefdoek, een lap, speciaal geprepareerd, die alle ongerechtigheden meeneemt.

Stop bij het afschilderen enkele uren voor het ´s avonds kouder wordt. Doet men dit niet dan is de kans groot dat door de afkoeling waterdamp uit de lucht op de verflaag neerslaat als dauw, waardoor de verflaag mat wordt. Dit komt vooral voor in de maanden september en oktober.

Schilder bij warm weer niet in de zon. Er kunnen dan gasblaasjes ontstaan.

Bij een temperatuur van 20 graden Celcius kan op z´n snelst na 12 uur een tweede verflaag worden aangebracht . Bij elke 5 graden Celcius lager wordt de droogtijd verdubbeld. Bij 15 graden Celcius bijvoorbeeld is de droogtijd dus 24 uur.

Het binnenschilderwerk is net zo belangrijk als buitenschilderwerk ivm. het vochttransport. Voor binnen kunt u beter verf ipv. beits gebruiken, zodat het hout vanuit binnen niet meer vocht op neemt. Voor buiten kunt u óf beits óf verf gebruiken.

Onbehandeld hout moet, indien mogelijk, aan alle kanten geschilderd worden, anders trekt het krom of komt er vocht in het hout via het ongeschilderde gedeelte.
Hoeveel lagen verf, beits of lak u moet aanbrengen, is afhandelijk van de ondergrond en het materiaal waarvoor u heeft gekozen. In de regel kunt u volstaan met een laag grondverf en twee a drie lagen lak (of twee a drie lagen beits zonder grondverf). De verschillende lagen zijn nodig voor voldoende laagdikte, dekking, elasticiteit en duurzaamheid.

Als de verf met een aantal streken 'vol' is opgezet, schildert u van boven naar beneden. Daarna verdeelt u de verf van links naar rechts ('dwarsen'). Tot slot strijkt u de laatste banen van boven naar beneden. Behalve bij deuren: deze kunnen beter van beneden naar boven worden doorgestreken. Schildert u een oppervlak in meerdere tinten, doe dan eerst de lichte en pas daarna de donkere kleuren.
Wanneer u tijdelijk stopt met het schilderen kunt u het beste de kwasten in schoon water zetten ( kwast tot aan het midden van de bus in het water zetten ). Zo kunt u de kwast gerust enkele dagen wegzetten. Wanneer u weer verder gaat de kwast gewoon even uitslaan zodat het water uit de kwast is. Bij kwasten die worden gebruikt voor watergedragen (acryl) verven is dit niet nodig, het water kan evt. als verdunning dienen. Gebruikte rollers die u de volgende dag weer wilt gebruiken, kunt u het beste bewaren in een luchtdicht boterhamzakje of door er alluminiumfolie omheen te wikkelen.

Zit het schilderwerk erop, spoel de kwast dan goed uit met terpentine of water. Was hem daarna met water en groenezeep en laat hem drogen in een strak gewikkelde krant. Zo blijft de kwast mooi in model.

Zet na het schilderen potten op de kop weg! Zo komt er nooit een vel boven op de verf, maar zal wanneer u de verf weer nodig heeft het vel onder in de pot zitten.

Veel schilder plezier!!!

Van Zeben Schilders- en Afwerkingsbedrijf;

BRENGT KLEUR IN UW LEVEN!!